Όταν ο 17χρονος τότε Πίτερ Κάνκρο αγόρασε ένα σαντουιτσάδικο με δάνειo 120.000 ευρώ από τον προπονητή του στο ράγκμπι, δεν μπορούσε να διανοηθεί πόσο επιτυχημένος θα γίνονταν, αλλάζοντας για πάντα τη ζωή του προς το καλύτερο. Αφού ονόμασε το κατάστημα σε Jersey Mike's Subs, μετά από μία ανοδική πορεία, το πούλησε και έγινε δισεκατομμυριούχος.
Ειδικότερα, ο επενδυτικός κολοσσός Blackstone ανακοίνωσε ότι σύναψε συμφωνία για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της εταιρείας του Κάνκρο. Σύμφωνα με το Bloomberg, το deal αποτίμησε το Jersey Mike's Subs σε περίπου 8 δισ. δολάρια, εκτοξεύοντας το networth του 67χρονιυ στα 7,5 δισ. ευρώ.
Το 1975, ωστόσο, μόλις τελείωσε το σχολείο και δεν ήθελε να ασχοληθεί με τις επιχειρήσεις. Είχε σχέδια να σπουδάσει νομική και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας. Ένα βράδυ, η μητέρα του, του πρότεινε να αγοράσει την επιχείρηση στην οποία εργαζόταν από τα 14 του και ο ίδιος ξέσπασε στα γέλια.
Όταν το σκέφτηκε λίγο παραπάνω, του ήρθε μία επιφοίτηση. Τηλεφώνησε στον ιδιοκτήτη του εστιατορίου την επόμενη μέρα και του έδωσε χρονικό περιθώριο μιας εβδομάδα για να βρει 125.000 δολάρια. «Ήταν κάτι που ήθελα πολύ να κάνω», τόνισε ο επιχειρηματίας, μιλώντας στο Forbes, ενώ πρόσθεσε πως: «σε τόσο νεαρή ηλικία, δεν πιστεύεις ότι μπορείς να αποτύχεις».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τζον Κρασίνσκι: Ο «πιο σέξι άνδρας για το 2024» ξέρει και από real estate
Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, είχε εξασφαλίσει το δάνειο, αξίας σχεδόν 750.000 δολαρίων σε σημερινά χρήματα, από έναν πρώην προπονητή του ράγκμπι που έτυχε παράλληλα να είναι τραπεζίτης. Ο Κάνκρο έγινε ο μοναδικός ιδιοκτήτης του Mike's Subs πριν καν τελειώσει το σχολείο.
Σχεδόν 50 χρόνια αργότερα, η αλυσίδα έχει λιγότερο από 3.000 καταστήματα σε όλο τον κόσμο. Το 2023, η εταιρεία απέφερε σε πωλήσεις 3,3 δισ. δολάρια με μέση ετήσια αύξηση του τζίρου κατά περίπου 20% από το 2019, σύμφωνα με την συμβουλευτική εταιρεία Technomic.
Η ανάπτυξη της εταιρείας δεν ήρθε χωρίς προκλήσεις. Το 1991, τέσσερα χρόνια αφότου ξεκίνησε το franchising, η εταιρεία πάλευε να εξασφαλίσει τα μετρητά για να πληρώσει τους λογαριασμούς της λόγω μιας σειράς χρεοκοπιών τραπεζών στα βορειοανατολικά, με τον Κάνκρο να απολύει όλο το προσωπικό, μέχρι και τον αδερφό του.
«Ήταν μια δύσκολη στιγμή: το 1991 ήταν η πιο ακραία ύφεσή μου, ακόμη χειρότερη από την κρίση του 2008», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι σκέφτηκε να βγάλει την εταιρεία στο χρηματιστήριο ή να πουλήσει μέρος του μεριδίου του, αλλά δεν το έκανε. Το 1994, η κατάσταση βελτιώθηκε και η αλυσίδα άρχισε να επεκτείνεται.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πόσα είναι τα tips στο εισόδημα των σερβιτόρων στις ΗΠΑ - Διαδραστικός χάρτης
Το 2006, η εταιρεία συρρικνώθηκε ξανά, κυρίως λόγω της έκρηξης της φούσκας των dot-com του 2002. Ταυτόχρονα, τα καταστήματά του χρειάζονταν ανακαίνιση και πήρε μια ριψοκίνδυνη απόφαση να τα σώσει. «Θα τα βάλω όλα στο τραπέζι και πληρώσαμε για τις μετασκευές. Ήταν μόνο 15 εκατ. δολάρια συνολικά, αλλά τότε φαίνονταν σαν όλα τα χρήματα που είχαμε» εξήγησε.
Επιστρέφοντας στο σήμερα, μόνο το 1% όσων κάνουν αίτηση για να ανοίξουν ένα franchise του Jersey Mike έχουν εγκριθεί, με το κόστος να κυμαίνεται από 200.000 δολάρια έως και 1,3 εκατ. δολάρια. Ο Κάνκρο θα διατηρήσει ένα μειοψηφικό αλλά «σημαντικό» μερίδιο μετοχών στο Jersey Mike's και θα συνεχίσει να είναι ο CEO, μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς από την Blackstone στις αρχές του 2025.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Είναι όντως... τσιγκούνης ο ΛεΜπρόν Τζέιμς;
Αξίζει να σημειωθεί πως το χαρτοφυλάκιο της Blackstone περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα ξενοδοχεία Hilton και τα Tropical Smoothie Café. «Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε ακόμα στα πρώτα βήματα της ιστορίας ανάπτυξης του Jersey Mike», διεμήνυσε χαρακτηριστικά ο έμπειρος Διευθύνων Σύμβουλος.